Nu kan du se din ejendomsvurdering

I de seneste år har den offentlige ejendomsvurdering været midtpunkt for medieoverskrifter på grund af gentagne forsinkelser. Nu står den endelig for døren, men det er en ankomst, der ikke er helt fri for udfordringer. 

I kølvandet på de nye boligskatter, som træder i kraft den 1. januar 2024, åbnede Skats Vurderingsstyrelse mandag aften op for adgang til den nyeste ejendomsvurdering. Nu kan de danske boligejere se, hvordan deres bolig er vurderet. Vurderingen vil fremover danne grundlag for beregningen af boligskatten, men på trods af kendte fejl bliver ejendomsvurderingen ikke længere forsinket. Derfor er denne ejendomsvurdering særlig vigtigt for kommende boligskatter. 

Du kan finde din foreløbige ejendomsvurdering her

Boligskattens to komponenter

Boligskatten består af to komponenter: Ejendomsværdiskat og grundskyld. Ejendomsværdiskatten betales til staten og gælder for ejerboliger, men ikke andelsforeninger, mens grundskylden er baseret på grundens værdi og betales til kommunen og pålægges næsten alle ejendomme. Som det ser ud lige nu, vil de nye ejendomsskatter medføre, at fire ud af fem boligejere oplever en skattelettelse. 

De foreløbige vurderinger

De nye boligskatter vil tage udgangspunkt i en offentlig ejendomsvurdering fra 2022 og er baseret på den generelle prisudvikling for boliger i ens pågældende lokalområde samt oplysninger fra BBR (Bygnings- og Boligregistret). De offentlige ejendomsvurderinger har som sagt været undervejs i adskillige år, hvilket har medført, at boligejernes skat kun baseres på en foreløbig vurdering. Derfor skal boligskatten genberegnes og efterreguleres. Det bliver ikke muligt for boligejere hverken at rette eller klage over den foreløbige vurdering indtil 2025, næsten uanset fejlens størrelse i vurderingen. 

Læs også “Hvad går den offentlige ejendomsvurdering ud på?” fra Dansk Boligforsikring her

Fejl i offentlige ejendomsvurderinger

Den offentlige ejendomsvurdering og derfor boligskatten i 2024 baseres som sagt på informationer fra BBR. BBR har dog vist sig at have en række fejl, hvilket kan resultere i forkerte ejendomsvurderinger. De foreløbige ejendomsvurderinger tog udgangspunkt i data fra BBR fra den 1. januar 2022. Så selv hvis boligejere efterfølgende har korrigeret oplysninger i BBR, vil de nye data ikke indgå i den offentlige ejendomsvurdering. 

Siden 1. januar 2022 er der registreret mindst 100.000 rettelser i BBR. Derfor kan tusindvis af boligejere risikere at betale for meget eller for lidt i boligskat. Selvom myndighederne er opmærksomme på disse fejl, har de alligevel valgt at sende de nye ejendomsvurderinger ud for at undgå yderligere forsinkelser af de nye boligskatter. 

Ændring af ejendomsvurderingen

Ejendomsvurderingen er svær at ændre, men kan i tre særlige tilfælde alligevel lykkes. Det gælder, hvis du sælger din bolig eller hvis der er betydelige ændringer i boligen, som gør, at boligen kræver en omvurdering. Det samme gælder, hvis den foreløbige vurdering ikke har taget højde for, at din ejendom er helt eller delvist fritaget for grundskyld. Du kan også få ændret ejendomsvurderingen, hvis det viser sig, at en særlig type af ejendomme har samme datafejl i vurderingen. 

Hvis der er fejl i ejendomsvurderingen

Det er vigtigt at bemærke, at hvis der opstår fejl i din ejendomsvurdering, vil du desværre ikke have mulighed for at rette disse fejl eller indgive klager, før vi når 2025. Har du betalt en for høj boligskat, vil du få den overskydende skat tilbagebetalt. Har du derimod betalt for lav boligskat, skal du forberede dig på at modtage en skatteregning. Disse skattemæssige udfordringer kan medføre midlertidige økonomiske vanskeligheder, hvis boligejerne ikke har råd til den forhøjede boligskat eller ikke har lagt nok penge til siden til at betale den efterfølgende skatteregning. 

Som boligejer er det derfor afgørende, at du har et godt overblik over BBR-oplysningerne, som danner grundlag for boligskatteberegningerne fra 2024. På den måde ved du, om du er en af de boligejere, som kommer til at betale for lidt eller for meget i boligskat. 
Læs flere nyheder fra Dansk Boligforsikring her.

Kategorier Diverse

Skriv en kommentar

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close