Forhandl dig frem til lavere boligpris

På baggrund af den aktuelle intensive konkurrence på boligmarkedet er det en strategisk tilgang at overveje at indgå i flere budrunder samtidigt. På samme måde, som en sælger normalt vil kommunikere, at der er flere potentielle købere interesserede, kan det være en fordel at gøre det klart over for boligsælgeren, at man stadig ser på andre ejendomme.

Læs også “Hvad koster det at købe hus i Danmark” fra Dansk Boligforsikring.

Udnyt utrygheden hos boligsælgerne

I Danmark har vi en høj grad af tillid til offentlige institutioner og en tro på, at staten agerer med gode intentioner. Dette tillidsniveau er afgørende for samfundets stabilitet. Ikke desto mindre kan de nye midlertidige ejendomsvurderinger have en negativ indflydelse på tilliden. På trods af, at de midlertidige ejendomsvurderinger havde til hensigt at skabe tryghed blandt borgerne, ser det ud til at have den modsatte effekt. 

De midlertidige ejendomsvurderinger har skabt en mindre panisk tilstand på boligmarkedet, da de kaster et slør over fremtidens udvikling og den langsigtede retning for boligmarkedet. Sidste gang vi oplevede en større panik på boligmarkedet, var i ugerne efter Mette Frederiksen lukkede landet ned som følge af coronapandemien.

Som potentiel boligkøber kan det være det rette tidspunkt at udnytte den nuværende situation på boligmarkedet til at forhandle boligpriserne til en lavere pris.

Sådan gør du

Når du har sikret dig et klart overblik over dit økonomiske råderum i forhold til køb af en ny bolig, er du klar til at gå ind til forhandlingsbordet. 

Betinget købsaftale

Som boligkøber kan der opstå situationer, hvor du allerede har en bolig, men den skal sælges før, du kan investere i en ny ejendom. I sådanne tilfælde kan det være en god idé at få købsaftalen til at indebære en betingelse, hvor det fastslås, at aftalen kun er bindende, når alle nødvendige betingelser er opfyldt. Det kan inkludere et krav om, at du som boligkøber først skal have solgt din bolig, inden aftalen med boligsælgeren bliver gældende. Du skal dog være opmærksom på, at det er sjældent, at disse aftaler er en fordel, da aftalen som sagt kun er gældende, hvis køberen kan få solgt boligen. Som boligkøber skal du være opmærksom på, at i perioden mens du forsøger at sælge dit hjem, vil sælgeren og dennes ejendomsmægler bruge den betingede købsaftale som et værktøj til at få andre interesserede købere i at slå til. 

Underskriv købsaftalen

Det anbefales generelt, at du som boligkøber forsøger at få sælgeren til at underskrive købsaftalen først. Dette sikrer, at sælgerens ejendomsmægler ikke har mulighed for at kontakte andre potentielle købere, efter kun du har underskrevet købsaftalen, og potentielt få dem til at byde over dig. Selvom det er almindeligt, at køberen underskriver først, skal du med det nuværende boligmarked omhyggeligt overveje denne praksis. 

Boligens rapporter

Det er afgørende, at boligkøbere nøje gennemgår boligens tilstandsrapport og elinstallationsrapport. Disse rapporter giver vigtig information om ejendommens aktuelle tilstand. Oftest vil prisen for ejendommen være fastlagt inden rapporterne bliver udarbejdet. Dette kan føre til uoverensstemmelser, hvis rapporterne afslører betydelige mangler, hvilket betyder, at boligen kan være sat til en for høj pris. Som en foranstaltning kan du som boligkøber overveje at samarbejde med en byggesagkyndig for at vurdere ejendommen objektivt. 

En byggesagkyndig er en byggeteknisk konsulent, som kan trække på sin ekspertise inden for byggebranchen, når de skal vurdere den bolig, du har udset dig. De kan selv udarbejde rapporter for boligen, hvorfor deres professionelle øjne nemmere kan identificere potentielle udfordringer baseret på tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten. 

Selve forhandlingen

Som boligkøber skal du, så vidt muligt, i forhandlingsprocessen slå koldt vand i blodet med en objektiv tilgang og undlade at lade følelserne overtage. For at opnå dette kan det være hensigtsmæssigt at have en professionel køberrådgiver eller forhandler involveret i processen. Disse eksperter kan agere på dine vegne og vil ikke lade sig påvirke af tidspres eller have samme niveau af bekymringer om konkurrerende købere. Med professionel hjælp kan du som køber få bedre mulighed for at træffe informerede beslutninger og opnå en gunstig handelsaftale. 

Læs mere her

Kategorier Diverse

Skriv en kommentar

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close