Eksperternes forventninger til boligmarkedet i 2024

Det danske boligmarked er altid uforudsigeligt, og det er svært at forudse, hvilken type af år vi er trådt ind i på boligmarkedet. Dog har en række prominente eksperter allerede kommet med deres bud på, hvad du som boligejer kan forvente af det nye år. Her gennemgår vi de vigtigste forudsigelser, men først skal vi lige tage en status på de foreliggende og nuværende tilstande.

Fra brandvarmt efterår til sløv start på 2024

Året er for alvor skudt i gang på det danske boligmarked, efter den nye boligskat trådte i kræft ved årsskiftet. Det nye boligskattesystem har været på alles læber i efteråret, hvor de nye – og meget kritiserede – foreløbige offentlige ejendomsvurderinger blev offentliggjort. Hvis du ikke er helt sikker på forholdene for boligejere i det nye boligskattesystem kan du læse mere om boligskattesystemet her. Systemet havde en stor effekt på boligmarkedet i de sidste måneder af 2023, hvor antallet af boliger til salg samt salgspriserne skød i vejret. Mange danskere forsøgte nemlig at opnå en særlig skatterabat ved at købe ny bolig før årsskiftet. Det brandvarme boligmarked blev dog prompte erstattet af nye tilstande, da vi trådte ind i det nye år. Den kunstige forøgelse af aktivitet på boligmarkedet, der skete på grund af reglen om skatterabat, har haft en modsat effekt i starten af 2024. Særligt på antallet af boliger til salg kunne man se, at boligmarkedet fik en særdeles sløv start på året. Du kan læse mere om tallene for det sløve boligmarked her.

Sværere at sælge ejerlejligheder

Den store aktivitet før årsskiftet – og den styrtdykkende aktivitet i januar – vil ifølge Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videnscenter betyde, at ejere af ejerlejligheder vil få sværere ved at sælge boligen. Han forklarer, at købere vil forvente et dyk i priserne, og at sælgere skal være forberedte på at gå cirka 5 procent ned i pris for at undgå en lang liggetid. I det hele taget vil det blive en smule sværere at sælge netop denne type af bolig.

Højere skatter for købere i de større byer

Hvis du går rundt med en drøm om at købe en bolig i en af landets største byer, så skal pengepungen klemmes en smule mere. De nye offentlige ejendomsvurderinger afslørede nemlig, at næsten alle boliger i de større byer står til en forhøjelse af skatten. Hvis man allerede bor i en af de større byer, så er ,man omfattet af den skatterabat, som vi nævnte ovenfor. Hvis man køber efter 1. januar 2024 kan man dog ikke benytte denne skatterabat, og derfor vil man have udsigt til højere udgifter til boligskatten. Til gengæld forklarer Mikkel Høegh fra Danske Bank, at der – som beskrevet – også er udsigt til prisfald på ejerlejligheder i de større byer. Dermed vil man med høj sandsynlighed kunne købe billigere og derefter sidde lidt dyrere i boligen.

Renterne bliver afgørende

Hvis man beder boligmarkedets eksperter om at kigge i krystalkuglen, er det et emne, som ikke må undervurderes – renteniveauet. Efteråret var præget af en usikkerhed om udviklingen i renteniveauet, der også kunne mærkes på boligmarkedets aktivitet. Ifølge Haris Coric, der er seniorøkonom i Realkredit Danmark, er det netop renterne, der kommer til at have stor effekt på boligmarkedet i 2024. Han forudser, at renterne kan dale en smule, og samtidig konstaterer han, at vi endnu ikke er sikre på, hvorvidt de store rentestigninger i 2022 og 2023 kommer til at have en negativ priseffekt. Han understreger dog, at der danske boligmarked har vist sig at være utroligt modstandsdygtigt mod de høje stigninger i realkreditrenten de seneste år. Ifølge Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videnscenter skal hverken købere eller sælgere planlægge sin ageren efter forventninger om, hvorvidt renten fortsat vil stige – eller om den vil falde. Han mener, at et rentefald vil komme en dag, men da vi ikke ved hvornår, skal man ikke tage det med i sin planlægning.

Hvis du vil læse flere nyheder om boligmarkedet, kan du besøge Dansk Boligforsikrings side på Weebly, hvor vi udgiver flere spændende indblik.

Kategorier Diverse
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close