Når boligarealet i annoncen er misvisende: Undgå at blive snydt

Skal du finde ny bolig, hvad end det er køb eller leje, kigger du med stor sandsynlighed på boligens størrelse. Der skal nemlig være plads til det hele, og det kræver et vist antal kvadratmeter. I dette tilfælde skal du dog være opmærksom på, om du kigger på det “rigtige” mål af boligens areal, for der er flere forskellige, og de kan variere med rigtig mange kvadratmeter. Læs med her og lær forskellene at kende.

Pas på med at sammenligne arealet mellem boliger

Det er meget normalt at tage udgangspunkt i den bolig, man bor i, når man skal finde en ny. Man ved tit, hvad der mangler og hvad der er godt lige nu, og så finder man en anden bolig, der har de samme gode ting, men som samtidig er en opgradering. Hvis du f.eks. bor i en bolig på 46 m2 og du mangler plads, er det naturligt at filtrere din søgning på diverse boligsider på arealer, der er større end de 46 m2. Men som sagt skal du være opmærksom på, om du overhovedet har fat i det rigtige areal på din nuværende bolig og om du sammenligner med det tilsvarende areal fra den nye bolig, som du overvejer at købe eller leje. Der er nemlig flere forskellige arealbetegnelser og det afhænger også i høj grad af, hvilken boligtype der er tale om:

  • BBR-areal
  • Tinglyst areal
  • Nettoareal
  • Vægtet areal.

BBR-areal / bruttoareal: “det uretfærdige arealmål”

BBR er en forkortelse for Bygnings- og Boligregistret. Det er en database med oplysninger om boliger i Danmark herunder areal, men også ting såsom geografi og alder. Oplysningerne om din bolig i BBR skal desuden altid være opdateret, og det er dit ansvar som boligejer at indberette nye oplysninger, såfremt du foretager ændringer ved din bolig. Dette er vigtigt, da ting såsom ejendomsvurderinger og boliglån er direkte afhængige af boligens karakteristika – f.eks. arealet. Des større boligen er, des mere er den værd, og ligeledes vil boliglånet også ændre opbygning.

Men hvad er BBR-arealet (eller bruttoarealet) så? Det er dét, der står i salgsopstillingen eller i annoncen på siden for lejeboliger, så det er det areal, du filtrerer din søgning på, når du søger efter boliger på boligsider. BBR-arealet opgøres ved at måle fra ydersiden af ydervæggene. Dette areal tæller altså også ydervægge/husmure med, så ud af de ovennævnte 46 m2 er det måske kun 40 m2, du fysisk kan færdes på og indrette med møbler og inventar. Hvad der er endnu vigtigere ved BBR-arealet er, at trappeopgange og andre fællesarealer tæller med. Så hvis du bor i lejlighed i et etagebyggeri, skal du også trække yderligere kvadratmeter fra. Bor du f.eks. i en lejlighed på 71 m2 i en ældre 5-etagers bygning i København med trappeopgang og bagtrappe , kan det sagtens være, at selve din lejlighed kun er ca. 55 m2. Af denne grund kalder flere BBR-arealet for et “uretfærdigt arealmål”. Det er dog værd at bemærke, at det samlede areal af opgangen fordeles mellem alle opgangens beboere.

Tinglyst areal: “det retfærdige arealmål”

Det tinglyste areal kaldes af flere – jævnfør det førnævnte afsnit – for “det retfærdige arealmål”, fordi det ikke inkluderer trappeopgange og fællesarealer. Det er altså kun selve din bolig, der bliver målt op i denne beregning, som udføres af en såkaldt “landinspektør”. Arealet måles på samme måde som BBR-arealet: fra ydersiden på ydervæggene. Hvis du deler væg med en nabo, måler man ind til midten – dvs. halvdelen af væggen medregnes.

Det tinglyste areal står opført i tingbogsattesten og ejerlejlighedskortet, og når du sælger eller køber en ejerlejlighed, skal det tinglyste areal altid oplyses i salgsopstillingen. 

Bemærk også, at det KUN er ejerlejligheder, der kan have et tinglyst areal. Hvis du for eksempel sammenligner en ejerlejlighed og en andelsbolig på forskellige etager i samme opgang, kan det sagtens være, at du støder på to vidt forskellige arealmål, selv om boligerne er identiske. Ejerlejlighedens arealmål er det tinglyste, og andelsboligens areal vil være BBR-arealet.

Dette tekniske aspekt har naturligvis skabt stor forvirring for mange boligkøbere førhen, så alle boligannoncer skal i dag angive BBR-arealet, uanset hvilken boligtype der er tale om. Du kan dog stadig finde det tinglyste areal på salgsopstillinger for ejerlejligheder.

Nettoareal: “det brugbare arealmål”

Om nettoarealet er decideret brugbart er der diskussion om. Det er heller ikke noget, der anvendes som standard, der findes ingen almen anerkendt eller reguleret definition på nettoarealet eller dets opmåling, og det står ikke anført i nogen offentlige databaser eller registre. Nettoarealet kan dog kaldes “det brugbare arealmål”, da det er det areal, du rent faktisk kan bruge til noget. Der er nemlig tale om selve det indvendige areal i din bolig – dvs. ingen ydermure eller fællesarealer; kun egentlig gulvplads i selve din lejlighed.

Nettoarealet vil således altid være mindre end både det tinglyste areal og bruttoarealet (BBR), ligesom din nettoløn (efter skat) er lavere end din bruttoløn (før skat).

Vægtet areal: “det avancerede arealmål”

Når der skal foretages en ejendomsvurdering eller værdiansættelse af din bolig, tager man det vægtede areal i brug. Det er vægtet, fordi man ikke kun bruger selve det beboelige areal, men også de sekundære bygningsdele såsom tagetager, kældre, garager og udestuer, og derefter tildeler hver del en “vægtning”. Det vægtede areal er derfor typisk større end BBR-arealet. Har du en fritliggende garage på 44 m2, vil det vægtede areal kun inkludere 11 m2 garage, fordi en sådan bygningsdel har en specifik vægt på 25 %. Så er dit BBR-areal på 100 m2, vil dit vægtede areal dermed være 111 m2.

Kvadratmeterprisen bliver typisk beregnet ud fra det vægtede areal, og det vægtede areal oplyses desuden også i en boligpræsentation.

Opsummering

De forskellige arealtyper kan opsummeres meget enkelt i rækkefølge fra mindst til størst:

  1. Nettoareal = indvendigt gulvareal
  2. Tinglyst areal = nettoareal inklusive ydervægge
  3. Bruttoareal = tinglyst areal inklusive fællesarealer og trappeopgang
  4. Vægtet areal = bruttoareal inklusive sekundære bygningsdele.

Kategorier Diverse

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close